TV izleme seçenekleri, karasal, uydu, kablo ve internet olmak üzere dört şekildedir. İnternetin yaygın ve erişilebilir olmasıyla seçeneklerden en konforlusu olan OTT daha çok tercih edilmeye başladı.
OTT, Over The Top internet üzerinden medya ve her türlü içeriğin görüntünün kablo ve anten olmadan izlenmesi olarak tanımlanır. Tabii televizyonunuzun buna uyumlu olması ve uzun süre uyumunun devam etmesi gereklidir. Bu konuda en bilinen işletim sistemi yani yayınların televizyonunuzca sorunsuz izlenmesini sağlayan araç Android tabanlı sistemdir. Bu sistemi Google geliştirdi ve hizmetimize sundu ancak çok masum değil, aslında ticari birçok gelir barındırıyor.
Rakibi IOS mobilde daha yaygın çalışıyor yani cep telefonlarındaki görüntü için IOS daha çok tercih edilirken televizyonlarda Android tercih edilmektedir. Televizyon satın alırken içinde saklı olan yazılımının lisanslı olduğunu iyi araştırmak gerekiyor. Yani Google ile anlaşmalı bir firma tarafında üretilmiş bir televizyon satın alınmalıdır. Aksi takdirde ileri dönük yazılım güncellemelerini alamayacağınız için internet yayını izleyemez ve televizyonunuzun akıllı özelliklerinden mahrum hale gelebilirsiniz.
İnternet televizyonculuğu platformların artması ile kendini daha da belirgin hale getirdi. Sadece internet için çekilen film ve diziler mevcut. Artık istediğimiz zaman izlediğimiz ve yarım bırakıp sonra devam ettiğimiz filmler var. Bu konfor sadece internet TV’de mümkün kılınmaktadır.
Şimdi fiber internet ve mobilde hazırlıkları tamamlanmış olan 5G ile çok daha hızlı internetimiz olacak.
Hala TV izleme seçeneklerinde en üst sırada olan internet, platform aboneliklerinde de lider durumdadır. Gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada bu durum değişmemektedir.
Gelecek on yılda tüm platformların internette yayın yapıyor olması beklenmektedir.
5G, şimdi kullandığımız internet hızından en kötü coğrafi durumda bile en az 100 kat daha hızlı olacaktır. Böylelikle 4K, 8K ve hatta 16K görüntüleri çok kısa sürede izleme imkânımız olacaktır. Yani yüksek hızda internet video akış kalitesinde bir devrim başlatacaktır.
Medya devleri en bilindik sinema şirketleri internet TV’de yer bulacaktır. Buna en yakın örnekleri akıllı televizyonlarımızda kısa yol olarak karşımıza çıkan uygulamalar ile görebilmekteyiz.
Sadece TV izleme değil, eş zamanlı akıllı TV ile evde akıllı çözümlere de alışacağız. TV evin işletim sistemi haline gelecektir. Tüm elektronik ve elektrik sistemi ses komutu olan Google asistan ile yönetilir hale gelecektir. İşte bunu kaçırmak istemiyorsanız kesinlikle akıllı TV alırken Google lisansı olup olmadığını araştırın. Bunu araştırmak çok zor değil, markanın lisansı Google’dan sorgulanabiliyor. Daha kolay yol olarak bize, TUYAD’a sorabilirsiniz.
İzleyici alışkanlıkları ve TV izleme reytingleri de buradan çok kolay raporlanabilecektir. Tabii ulusal kanallar tüm dünyada hükümetlerin topluma sosyal proje olarak izletme hizmetidir. Diğer şifreli yayınlar ve premium içerikler için abonelik şartken, FREE IPTV yayınları şifresiz ve ücretsiz olarak TV üreticinizin basit aplikasyonu ile size sunulmaktadır.
OTT platformları deyince sadece uluslararası bilinenler aklınıza gelmesin. Her ülkenin kendi mevcut yayın demetleri zaman içerisinde hizmetini internete taşımakta ve öncelikli olarak buralarda tercih görmektedir. Türkiye’de de böyle oldu. Netflix üyelik sayısını arttırsa da BluTV hala pazarda lider konumda.[*]
Evet, yayın kalitesi içerik yerleştirmesi ve yönetimi gibi birçok konuda OTT lider durumdadır.
2022 ve ötesinde içerik endüstrisi daha hızlı ve kaliteli olacak. Bunu yapamayan platformlar yok olma ve çok arkada kalma durumdadır.
OTT sadece görüntü değil, eş zamanlı olarak müzik, akıllı veri toplama ve akıllı çözümler sunan internet için en ekonomik kullanımı anlamına gelecektir.
[*] JustWatch Türkiye Araştırması (2021 3.Çeyrek)