KAAN Geliştirilmesi Projesi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki F-16 uçaklarının yerini alacak yeni nesil bir savaş uçağı geliştirmeyi ve bu uçağı Türkiye’nin milli imkanlarıyla tasarlayıp geliştirebilecek altyapıyı oluşturmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknolojik alanlardaki kabiliyetler geliştirilerek, Türkiye’nin 5. nesil muharip uçak üretme yeteneğine sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer alması hedeflenmektedir.
KAAN, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki diğer savaş uçakları, İHA’lar ve HİK gibi platformlarla ortak çalışabilir ve 2070’lere kadar envanterde yer alabilir. Proje, TUSAŞ ana yüklenici olmak üzere SSB ile iş birliği içinde yürütülmektedir. Ön tasarım aşamasında, hava aracının tasarımı, mühendislik, teknoloji ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Projenin önemli bir bileşeni olan özgün Motor Geliştirme Projesi, KAAN’ın çift motorlu konfigürasyonunda kullanılacak özgün motorun geliştirilmesini amaçlamaktadır. KAAN, hava-hava ve hava-yer muharebeleri için üstün kabiliyetler sunan 5. nesil çok rollü bir savaş uçağıdır.
Kokpit tasarımı, pilotun iş yükünü azaltmaya ve durumsal farkındalığını artırmaya yönelik olarak 5. nesil savaş uçaklarının gereksinimlerini karşılayacak şekilde olgunlaştırılmaktadır. 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen ilk uçuşta, KAAN 8000 feet irtifaya çıkarak 230 knot hıza ulaşmıştır.
KAAN, yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzili, yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş, yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü gibi özelliklerle üstün hava hâkimiyeti sağlamaktadır.