BANDROL; 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu’na dayalı olarak her ortamda radyo ve TV yayınlarını almaya mahsus, mümeyyiz vasfı olan yani ek bir eşya gerektirmeden, TV yayını ya da radyo yayını izletmeye yarayan tüm elektronik aletlerden alınan verginin fiziki göstergesidir.
TV için TRT-Bandrol ücreti ürünün fiyatının % 16 oranındadır. Bu vergi ilk çıktığı 1986 yılında, Türkiye Cumhuriyeti 45. Hükümeti Başbakanı rahmetli Sayın Turgut Özal döneminde başlatıldı.
2016 yılında TUYAD TRT ye e-Bandrol konusunu anlattı ve 2017 Aralık ayında o dönemdeki Genel Müdür İbrahim Eren tarafından bu uygulama kullanım için onay aldı.
Ancak e-Bandrol yanlış anlaşıldı, e-Bandrol elektronik bandrol olarak uygulanacak ve televizyon içindeki entegre ile eşleşerek akıllı iletişim ve akıllı takip sağlanacaktı. Ancak sonradan uygulama etiket bandrol yöntemine geçti ve şimdi e-bandrol adı altında sadece KEP sisteminden beyan ile firmalara sağlanan e-Bandrol, etiket bandrol olarak kullanıma devam etmektedir.
E-Bandrol kullanımı için yurt içinde üretim yapan mükelleflerin, e-Bandrol uygulamasından yararlanabilmesi için ibraz edecekleri kapasite raporuna göre; Televizyon için yıllık 500.000 adet kapasite raporunda olması gereken adettir.
Bu kapasitenin yılsonunda kullanılmış olması da aranmamaktadır.
Yapılacak denetimlerde e-Bandrol seri numarasının bulunmaması (e-Bandrol kapsamındaki cihazlarda seri numarasının bulunmaması veya seri numarası/İMEİ numarası/şasi numarası sisteme girildiğinde bir e-Bandrol seri numarası ile eşleşmemesi) durumunda; cihaz bandrolsüz olarak satılmış kabul edilerek 3093 sayılı Kanunun 6. maddesi uyarınca bandrol ücretinin iki katı tutarında idari para cezası verilir. Yani cihazın satış faturasının tutarının iki katı ceza uygulanıyor.
TUYAD çalışmalarımızda hep haksız rekabetin önlenmesi için mücadele ettik ve en önemli unsuru TRT-Bandrol uygulaması oldu. Bu uygulamayı kaç üretici kullanıyor ve hangi uygulama esasları haklı rekabeti oluşturuyor? TRT hep aynı durumda saha denetlemelerinde mağazacıyı yani esnafı denetliyor ve sorun olan hep küçük esnaf oluyor.
Esnafın bu durumdan mağduriyeti sadece denetlemelerden oluşan cezalarla da kalmıyor, aynı zamanda tüm suçun sahibi de esnaf oluyor.
Son olarak şunu söyleyebiliriz; e-Bandrol, TRT-Bandrolünün uygulanmasında TRT kurumuna kolaylık gösterse de haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yetmektedir.
TRT-Bandrol ücreti ödendiği halde sadece bandrolün fiziki alınıp, eşya üzerine yapıştırılmaması ya da e-Bandrol uygulamasında olduğu gibi, 10 gün içerisinde gerekli bildirimin yapılmaması karşısında bandrol ücretinin iki katı tutarında düzenlenen TRT-Bandrol cezalarını her ne kadar orantısız, adil ve hakkaniyetten uzak olduğunun göstergesidir.
Haksız rekabetin önlenmesi zaten çok yüksek olan TRT-Bandrol ücretlerinin makul seviyelerde ve sürekli eşit oranda denetlenmesi ile mümkün olabilecektir.