Whatsapp Mesajlaşma Uygulamasındaki Zorunlu Güncelleme
Son günlerde çok konuşup eleştirdiğimiz Whatsapp yerine yerli uygulamalar BİP, DEDİ, ULAK, LAFF veya farklı bir uygulama kullanabilirsiniz. Ülkemizde halen 40 milyon Face ve 45 milyon Whatsapp kullanıcısı var olduğunu düşünürseniz bu kullanıcı sayısının kısa zamanda azalmasını beklemek biraz zor bir ihtimal olacaktır.
Facebook’un sahibi olduğu Whatsapp mesajlaşma uygulamasındaki zorunlu güncelleme güvenlik ihlalinde tüm verileri kendi belirledikleri kurallar çerçevesinde paylaşılabileceğini ön görmektedir. Tabi ücretsiz bir üründe getiri sağlayacak unsur siz olursunuz. Yani satışa çıkarılan ürün aslında sizsiniz. Whatsapp uygulaması mevcut veri paylaşım uygulamalarını değiştirmeyecektir. Eyer bu tür uygulama kullanıyorsanız verilerinizin muhakkak kullanılacağını da artık kabul etmelisiniz. Ya kabul edecek yada benim gibi bu uygulamaları hiçbir zaman kullanmayacaksınız. Yerli yada yabancı bu hizmeti veren kurum sizin bilgilerinizi kullanacaktır.
Aslında yerli uygulamaları yaygın olmadığı için kullanmıyoruz. Hepimiz bu milli ürünlere yönelsek veriler ülkemizde kalacaktır. Tüm uygulamalar reklam gelirlerine yönelik çalışma yapmakta. Tabi ideolojik bilgi toplayan uygulamalar yok değil ancak onları da kullanan kitlenin ideolojisi vardır. Sonuç olarak reklam bilgi toplama ve işleme ile yapılmaktadır. Hepimiz bir uygulama tarafından izlenmekte ve talep ettiğimiz ürünlerin bize biz istemesek te sunulduğunu gözlemlemekteyiz.
Twitter, yada instagram yada farklı bir sosyal ağ kullanıyorsak hepsi Amerika merkezli yani internetin sahibi gibi tüm bilgiler Amerika’ya çıkıyor. Bugün gündem olan konu sadece Ortadoğu ülkelerine uygulanan bir yaptırım olduğundan çok konuşuldu aynı yaptırımı whatsapp AB ülkelerine yapmıyor. Yeni kitle yine belli bir yaşam alanını kapsıyor.
Son güncelleme reklam iletişimiyle ilgili, Whatsapp’ın Facebook ile veri paylaşımı uygulamalarını birleştirecek ve kullanıcıların aileleri ve arkadaşları ile kurduğu iletişimi pazarlayacaktır. Buna razı gelmezseniz uygulamayı silmeniz gerekecek. Ancak silmeden evvel hesabınızı kapatmayı unutmayın. Aksi takdirde yine eski kurallar ile tüm verileriniz bilgi bankasından arşiv olarak kullanılabilecektir..
Whatsapp ve Facebook’un uçtan uça şifreleme teknolojisine bağlı olduklarını ve tüm dünya üzerinde bu teknolojinin geliştirilmesini savunacaklarını belirtirken aslında şifreli verileri kendilerine biriktirdiklerini savunmuşlar. Bakacak olursanız size bedava hizmet verip bilgilerinizden para kazanmaları çok doğal gibi görünmektedir. Whatsapp’a tepki koyup Alternatif Uygulama Arayışı pazarlamada farklı bir firma bulmanız anlamına gelecektir. En iyisi hiç birini kullanmayın yada olacaklara katlanın.
Dünyada geçen yıl %15 kullanım azalırken, Türkiye’de ise hızlı bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Apple’ın uygulama mağazasında Türkiye’de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada yer almaya devam ediyor.
Sonradan Whatsapp Güncellemesini Savunup geri yükleyebilirsiniz.
TUYAD yerli uygulamaları tavsiye etmektedir.